Per entendre la història del Mal Passet, cal recordar quin era el panorama dolçainer a l’últim terç del segle XX a Cocentaina. La dolçaina estava pràcticament desapareguda i solament alguns músics la feien sonar, va ser la vital aportaciò de Juanito Llorca, músic autodidacta, qui va mantindre viva la flama d´aquets instrument. Un dels seus alumnes Hipòlit Agulló Ferràndiz, va decidir seguir la tasca del seu mestre professionalment.
A partir del 1995 un grup de contestans va començar a rebre classes a l´Escola de Música de l´Ateneu Musical, amb Hipòlit Agulló com a mestre, qui els proposa i anima a juntar-se i assajar com a colla. la seua primera actuació va ser en la inauguració de la Fira de Tots Sants de Cocentaina al l´any 1999. Mal Passet està molt vinculat a la vida cultural del seu poble, amb actuacions de caire popular i tradicional com les Festes de Moros i Cristians, la Mare de Déu, la Fira, la Corriola, el Nadal, Carnestoltes, els Nanos del Raval, el 9 d´Octubre, acompanyant danses, processons i cercaviles.
Des del 2004 realitza el Concert de Música per la Festa de Moros i Cristians al Palau Comtal, aconseguint ser un dels referents mes importants de la música festera escrita per a dolçaina en tot el País Valencià. En el 2005 organitza el Festival de Colles, on ha participat les mes renombrades colles de tot el País i des del 2009 s´otorguen els reconeixements “Passet a Passet” a entitats o persones que han dignificat i posat en valor la música popular valenciana amb la dolçaina i el tabal, guardó que ha sigut entregat a persones com Xavier Richart, Jose Rafael Pascual, Josep Alcover, Saül Gómez i grups com Al Tall i Obrint Pas.
En commemoració del 10è aniversari, enregistren el seu primer CD “Mal Passet – Moros i Cristians i Danses Tradicionals” i es representa l’estrena de l’obra “Dolça Fira; El Viatge d’Alexandros” posada en escena amb guió de Pablo León i música de Francisco Valor. Al Nadal del 2013 estrena l’espectacle “Dolç Nadal: La Dolçaina màgica” amb el grup Teló Teatre.
A rebut per part de la Junta de Festes de Cocentaina la distinció “Qusantaniya”, en reconeixement a la seva tasca i trajectòria. Al 2014 la colla amplia la seva oferta formativa integrant-se dins l’Escola Comarcal de Música Tradicional La Xafigà de Muro, on s´imparteixen assignatures com dolçaina, tabal, rondalla, sac de gemecs, tarota i acordió diatònic.
En octubre del 2016 va obtindre el Primer Premi del I Certamen per a gran colla de dolçaines i percussió Ciutat d’Ontinyent. En l’actualitat la colla esta formada per 38 membres. El seu director és el músic i compositor contestà Francisco Valor i Llorens, que amb el seu ferm treball ha aconseguit una millora considerable i apreciada per tot el mon dolçainer. El padrí i cap de colla é el mestre Hipòlit Agulló, professor de dolçaina al Conservatori Professional de Música Juan Cantó d´Alcoi.